ChangetheChange

start with yourself

“I wake up every morning like on Christmas Day, waiting for the gifts”

leave a comment »

Trebuie sa incep prin a marturisi ca ma gandesc la acest post de multa vreme. In mintea mea s-au conturat diferite forme si scheme a ceea ce avea sa devina un umil omagiu adus persoanei care ma inspira cel mai mult. Pana la urma am renuntat la orice intentie de a imi potrivi cuvintele si de a ma chinui sa emit fraze si idei cosmetizate demne de Vogue. In definitiv, mie omul acesta, dincolo de brandul pe care il reprezinta, dincolo de imperiul care se afla in spatele lui si dincolo de piedestalul pe care este asezat, imi transmite un mesaj. Mesaj pe care eu il receptez in felul meu, propriu, adaptat nevoilor si intrebarilor mele. 

Atunci cand glumind i-am spus unei prietene ca m-as marita cu el, m-a intrebat, “draga mea, dar nu poarta cam multe inele?”.

Ba da. Poarta multe inele si niste pantofi oribili dupa gusturile mele, seamana izbitor cu ratoiul Donald si cine stie ce ticuri sau obsesii de om batran are. 

Dar, ceea ce el afiseaza cu o naturalete atat de bine jucata, produsul final dar usor necizelat al unei intregi vieti de nesiguranta si incertitudine, ceea ce fascineaza este stilul sau; pe care nimeni nu il are. Nici macar Kate Moss, sau Audrey Hepburn. Nu este acel know-how in a pune, aparent la intamplare, pe tine o pereche de pantaloni, o vesta si o palarie, nici je ne sais quoi-ul a la francais. Stilul nu il capeti mergand la orice fashion-week, devorand reviste si invatand sa combini texturi si materiale.

Asa cum spunea Gabrielle Chanel, stilul nu il ai, ci il esti.

Inteligenta nativa combinata cu deschiderea si simtul observatiei atat de bine dezvoltat, cu permanenta disponibilitatea de a vedea, de a primi informatie si de a cunoastea, ochiul critic, educatie excentrica, lipsa oricarei pudibonderii burgheze, capacitatea de a intelege simplitatea si de a creea in numele ei, profunzimea , toate acestea construiesc o personalitate care se desprinde nu numai din multime ci si din contingent. O personalitate facuta parca pentru a-i lasa pe ceilalti cu gurile deschise, care spune din varful buzelor “venereaza-ma, ridica-mi o statuie, apoi daram-o si fa un puzzle din bucatile ramase”.

Bineinteles ca dincolo de ochelarii sai nelipsiti, dincolo de inelele sale si de infatisarea extravaganta, se ascunde un om angoasat, temator, un copil in trup de adult. Dar caruia nu i-a fost frica sa evolueze. 

Ironia lui usturatoare si rautatea, sunt tot cele ale unui copil care rosteste primul lucru ce-i vine in minte, fara sa se gandeasca la consecinte. Ti le tranteste pur si simplu, ca si cum nu ar exista nicio alta cale de a-si expune viziunea. “Corpul trebuie sa fie impecabil, daca nu este, cumpara marimi mai mici si mai putina mancare”. Punct.

Apara cu fervoare singuratatea, conferindu-i un statut privilegiat in viata lui, tocmai pentru ca este singur. Ii provoaca asta suferinta? Putem sa ne dam cu capul de masa oricat incercand sa aflam raspunsul, de la el nu-l vom primi in veci. Care este punctul lui slab? M-as putea incumeta sa afirm ca ideea anonimatului il sperie la culme, dar el ne lasa sa vedem doar ceea ce selecteaza cu grija, intocmai pieselor pentru un shooting. Desi la final va rasturna toata cutia de bijuterii in geanta, si aceasta este o actiune studiata. Autentic este un cuvant prea complicat. Natural se asorteaza mai bine, dar oricum ar fi, totul are un scop precis (evident ca iluzia lsaissez-faire-ului planeaza asupra oricarui mic gest intreprins).

“I dont’t want to be my own souvenir, or a typical symbol of the 60’s. I’m from no generation, i’m part of no group. I’m totally floating and this is the whole story, and why i can survive.”

Timpul nu ii este prieten. Uraste trecutul si considera ca nimic nu-i apartine. ‘I have nothing, nothing, nothing. It’s only now and tomorrow’. Trebuie sa se proiecteze in permanenta in viitor pentru a se simti in siguranta, pentru a exista. 

Nimic din cele scrise mai sus nu par a creiona imaginea unui personaj agreabil. Ce-l salveaza insa este simtul umorului, un umor la fel de sec si direct ca intregul sau fel de a fi. Dar care insa l-a mentinut cu siguranta deasupra tuturor. Caci el singur recunoaste ca lumea in care se invarte el nu este locul cel mai primitor.

‘Si vous êtes pour une justice sociale avec possibilité d’évoluer il ne faut pas faire ce métier la mode est un monde éphémère, dangereux et injuste’.

Nu compara si nu concureaza . Unicitatea lui este suficienta si nu are nevoie sa se raporteze la nimeni si nimic altceva. Si asta nu de 26 de ani de cand conduce Chanel, ci de 71. 

“Este mai bine sa ai o personalitate dubla decat sa nu ai nici un fel de pesonalitate. Daca te simti asa, este un semn bun, insemna ca ai destula personalitate ca sa o imparti in doua, dar nu se stie care e mai interesanta. ”

Te indemna sa iti dai toti banii pe costume perfect croite de stofa, pe clutch-uri  cu lant care nu se demodeaza niciodata, pe rochii de sifon care nu au nevoie de nicio descriere , pe palarii de pus in vitrina sau balerini negri de piele moale numai buni de alergat prin Tuileries? Te face sa vrei sa slabesti instantaneu 10 kilograme ca sa intri in the perfect little black dress din ultima colectie couture sau in costumul de baie din latex? Te face sa vrei, sa fii si sa respiri fashion? Te uluieste cu raspunsurile sale fie laconice fie impertinente, fie delicios de amuzante? Ti-ai achizitionat deja 2 dintre cele 3 parfumuri Kapsule? Ti-a varat in cap ideea ca de cand cu recesiunea vintage is glamorous? Il iubesti?

In acest caz, nu l-ai inteles catusi de putin pe Karl Lagerfeld.

Advertisements

Written by sabina alexandra

March 4, 2009 at 17:06

Posted in Change my days

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: