ChangetheChange

start with yourself

“Viata nu e o competitie intre fapturi”

with 3 comments

“Intr-o zi, plimbandu-se prin padure, un om gasi un pui de vultur de abia iesit din gaoace. Dandu-si seama ca daca l-ar fi lasat acolo, singur si parasit, l-ar fi condamnat la moarte sigura, omul lua puiul acasa si-l puse intr-un cotet, impreuna cu niste pui de gaina. Puiul de vultur crescu alaturi de acestia si, bineinteles, invata sa se poarte ca o gaina: scormonea pamantul pentru a gasi viermi si insecte, manca semintele pe care i le dadea stapanul, cloncanea si cotcodacea, iar daca batea din aripi nu se ridica mai mult de cateva zeci de centimetri. Au trecut astfel cateva luni, timp in care vulturul nu se indoi nici o clipa ca locul lui ar fi altundeva decat in curtea stapanului, printre celelalte gaini. Mai mult, era convins ca el insusi este o gaina.

Pana cand, intr-o zi, privind spre cerul albastru si fara nori, vazu un alt vultur planand maiestuos, aproape fara a-si misca aripile robuste. Vulturul a inteles dintr-o data care este adevarata lui natura. Si-a dat seama ca nu exista obstacole care sa-l impiedice sa zboare, in afara de cele din mintea lui, si, dupa cateva tentative, s-a ridicat in zbor spre infinit, intr-adevar liber.

Dupa ce au vazut ca fostul lor tovaras de joaca si de seminte si-a luat zborul, pierzadu-se in imensitatea cerului, multe din gaini au devenit constiente de trista lor situatie si au inceput sa viseze sa devina vulturi. Incepura sa circule, la inceput aproape clandestin, apoi mai deschis, niste filosofii ciudate care argumentau ca fiecare gaina avea inauntrul sau un vultur care astepta sa fie eliberat. “Conditia de gaina nu este decat rezultatul unor credinte limitante”, substineau niste gaini-profete, “schimbati credintele, si cerul va fi al vostru”. Aparusera tot felul de carti in domeniu, cu titluri gen “Cum sa devii un vultur in 30 de zile”, “Vulturocibernetica “, “Analiza vulturactionala” , “Minunile zborului”, “Declanseaza vulturul din tine” samd. Pentru cei care aveau bani de cheltuit, aparusera si seminarii (de Programare Gainolingvistica) si cursuri audio si video, unde se invata cum sa vizualizezi lumea vazuta de sus, cum sa recunosti sunetele celorlalte pasari (sa te pui in raport), cum sa percepi senzatia vantului in aripile tale (condita de vultur nu poate fi atinsa fara concentrare asupra canalelor senzoriale potrivite). Mai interesant, aparuse si o metoda de analiza (gainogramma), care depista 9 feluri de a fi gaina, si in consecinta 9 drumuri diferite spre a deveni vultur.

Nu e nevoie sa spun ca atunci cand cineva, in lipsa totala a unor rezultate concrete, isi exprima indoielile asupra sensului pe care l-ar avea toata treaba asta, era imediat acuzat – din partea celor mai exaltati si convinsi – ca este stapanit de credinte limintante si blocat de gandul negativ. Mai ales, i se repeta in continuu: “Aminteste-ti de fostul nostru tovaras, care dupa o viata de gaina a putut sa zboare; pune angajament si credinta, si o sa reuses ti si tu.”

Acesta este mecanismul prin care o societate care are din ce in ce mai mult devine din ce in ce mai bolnava si nemultumita. Eu, cred ca un vultur este un vultur, si o gaina o gaina, creatii unice si minunate, iar o confruntare este lipsita de sens. Si cred ca fiecare ar trebui sa isi exploateze potentialul fara sa se confrunte cu altcineva in afara de sine, mai ales cu modele impuse de altcineva.
Cand vad lumea care se chinuie sa se conformeze la niste modele imposibile, urmand sfaturile vanzatorilor de “american dream” (de multe ori mai confuzi decat discipolii), ma gandesc ca poate trebuie cineva care sa atraga atentia, sa aminteasca faptul ca fiecare dintre noi e unic, ca fiecare dintre noi are atatea talente si posibilitati incat, daca si le-ar exploata nu i-ar mai ramane timp pentru a invidia pe altcineva. Nu urma modele, fii tu un model!

Ultimele stiri din cotet imi confirma ca niste gaini s-au imbogatit pe seama celorlalte, altele tot cauta tehnica potrivita pentru a se ridica in zbor, si altele asteapta venirea Marelui Gaina care ii va scoate din conditia lor. Din cate am aflat, nimeni dintre ei nu s-a mai ridicat de la pamant mai mult decat niste zeci de centrimetri…”

Viata nu este o competitie intre fapturi (Vulturul si gainile de Anthony de Mello – O poveste amuzanta)

Advertisements

Written by sabina alexandra

December 10, 2009 at 14:36

Posted in Change my days

3 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] de azi a aparut dupa ce am citit o treaba foarte interesanta (ar fi indicat s-o cititi si voi ca sa aiba sens articolul asta). Am descoperit ca indiferent de […]

  Poveste | Jurnalul Unui Muritor

  December 11, 2009 at 06:31

 2. foarte frumos si adevarat.
  fiecare ar trebui sa se axeze pe ce stie el mai bine sa faca nu pe ce stiu alti mai bine sa faca…

  adrian popa

  December 11, 2009 at 11:08

 3. Povestea este intr-adevar foarte amuzanta…eu as merge putin mai departe si as spune ca de fapt toti oameni sunt acele gaini confuze(pastrez analogia), pentru ca si noi suntem la fel de confuzi, pentru ca nici noi nici nu stim ce inseamna sa fim gaini cu adevarat! Ne putem crede vulturi pentru ca nu stim ce este o gaina si ce face ea? Care este scopul ei? Ce valori ar trebui sa pretuiasca. Inainte de a fi unici, suntem la fel pentru ca suntem oameni. Daca vom intelege ce este omul, vom intelege si cum putem fi cu adevarati unici!

  tudmar

  January 4, 2010 at 04:49


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: